Unawatuna – en møkkaplass

Unawatuna – en møkkaplass

Ok, på tide å være ærlige. Unawatuna er ikke paradis på jord. Unawatuna har vist seg å være langt fra det vi håpte og drømte om at det skulle være når vi valgte å flytte hit for 4 uker siden.

For det første er Unawatuna en turistplass. Den lille, kritthvite stranda som er igjen i denne gudsforlatte byen er en magnet for solbadere fra hele verden, spesielt russere og tyskere i midten av 50-åra. Med rekker på rekker av solsenger, plastikkstoler, dårlige restauranter og slitsomme selgere kan Unawatuna Beach ligne på en hvilken som helst sydenstrand.

Det andre er trafikken. Unawatuna ligger bare et par kilometer fra storbyen Galle, og hovedveien sørover til de andre badebyene passerer midt igjennom byen. Det betyr eksos, støv, skitt og mye bråk. For ikke å snakke om livsfarlige manøvrer om man er nødt til å gå eller kjøre langs veien for å komme noen sted, noe alle er nødt til hvis de vil noen sted i Unawatuna. Og hva skjer med å måtte kjøre i 15 minutter for å komme til barnehagen liksom?

Det tredje er menneskene. Når du ser ut som en turist, forventer de at de kan ta hva de vil for varene sine her. Selv om Sri Lanka faktisk har innført makspris på alle varer, virker det som om kjøpmenn bestemmer prisene sine helt selv i Unawatuna. Det er ikke unormalt å komme til en butikk uten prislapper på varene, for så å bli krevd det dobbelte av hva det egentlig koster bare fordi du er utenlandsk.

Ok, det finnes noen fordeler med Unawatuna også...

Selv om det er en stor turistdestinasjon, eller kanskje på grunn av det, finnes det en rekke restauranter her som serverer mat i verdensklasse. I alle fall i veldig høy klasse målt i Sri Lankisk standard. Det er vel og en god grunn til at turistene kommer nettopp hit, for stranda er bare helt fantastisk, med krystallklart vann der en og annen skilpadde stikker opp hodet blant de små bølgene, nok skygge og forfriskninger tilgjengelig for å komme seg bort ifra varmen, og et plethora av overnattingssteder i alle prisklasser.

unawatuna beach

Trafikken langs de smale gatene rundt strandområdet er ikke så ille, og selv om hovedveien fører med seg vel mye trafikk, er fordelen av å være nær Galle og enorme kjøpesenter og butikker et velkomment tilslag til livet i denne lille badebyen. Trafikken og bråket er nok litt ekstra høy nå, siden myndighetene er så snille å bygger en helt ny strand til oss etter at den gamle eroderte bort etter tsunamien! Og den turen til barnehagen er ikke så ille likevel, for vi får se kuer langs veien, duer i bur og samtidig høste erfaringer av en veldig spesiell og kaotisk, men likevel ordnet måte å få flyt i trafikken på.

Etterhvert begynner butikkfolka å kjenne deg, og du blir ikke lenger harselert med her heller. Det står makspris påskrevet på alle varer i Sri Lanka, og er du ikke enig i prisen du betalte, er det bare å vise til prisen på varen til kjøpmannen. Det bruker å funke. Og trenger du hjelp, er det nok å bare spørre. Når du endelig kommer under huden på folka i Unawatuna, viser det seg at også de er skikkelig ålreite folk!

Vi på Reisende Familie skriver om våre eventyr på vår reise rundt om i verden med to små barn. Det hender vi bruker affiliate lenker som gir oss noen få ekstra kroner i reisekassen - dette betaler selvfølgelig ikke du noe ekstra for! Vi forteller også alltid vår egen mening!

Følg oss:

 • Christian Andersen

  Har dere kommet over noen andre hyggelige småbyer sydover? Vi skal bo der en mnd til høsten, og det hadde vært kjempefint med noen pointers på hvor vi bør sette kursen :)

  • Hei Christian!
   Misforstå oss rett, Unawatuna kan være et virkelig paradis når det kommer til strandliv! Det har bare skjedd mye her mens vi har vært her. Kommer dere i høst så tror jeg nok dere vil få se hele den nye stranden i all sin prakt, og det kommer til å bli en herlig opplevelse! Av mindre perler nær Unawatuna er Jungle Beach som vi har skrevet om tidligere absolutt verdt et besøk, og Coco Bay ser også nydelig idyllisk ut. Vi skal ta en liten tur videre østover langs sørkysten i morgen for å se om vi ikke finner noen andre små perler, og da skal vi selvfølgelig skrive om der her! 😉

   Skal dere bo en måned i Unawatuna?

   • Christian Andersen

    :) Vi har ikke bestemt oss enda, men ønsker å ha base et sted for deretter å reise i litt ulike retninger. Vi får i tillegg besøk av familien hele julen, og ønsker da å ha et eller flere hus i samme område hvor vi kan tilbringe tid sammen hele gjengen.

    • Skjønner det! Hvis vi kan komme med vår anbefaling, så er nok Hikkaduwa et mye bedre sted å legge basen sin på! Ikke bare har stedet bedre strender og mindre turister, men også mindre trafikk og mer natur. Og ikke minst er folka som bor her utrolig ekte og velkomne. Og om dere skal være en måned – flere tilgjengelige hus til lavere priser.

     Vi måtte flytte til Unawatuna pga jobb og skole for barna, men hadde reist tilbake til Hikkaduwa uten å tenke oss om hvis vi fikk muligheten. Også er det er jo bare en halvtimes tid unna Galle uansett 😉

     Reiser dere pga jobb eller ferie? Om du har en blogg så må du gjerne dele den med oss! :)

 • Ærlighet er bra!!
  Kjenner meg igjen av flere av punktene (både positive og negative) for Hikkaduwa også. Men unntaket er vel at her er ihvertfall stranda STOR og det er mye mindre turister her (evt spredd over et mye større område). Derfor jeg foretrekker Hikkaduwa ovenfor Unawatuna.
  Når reiser dere videre til østkysten forresten?

  PS: Det jeg har hørt er at erosjonen av stranda skjedde kun for et par år siden, og det var ikke pga tsunamien, men pga et mislykket byggeprosjelt. Når de la ut den steinrekka som går ut fra nordssiden ved tempelet, så påvirket det vannstrømmen slik at mer og mer av stranda ble vasket ut i havet

  • Ja, det er nok fordeler og ulemper med alle plasser. Utrolig nok har de positive sidene overveid alle negative sider så langt for oss (og det gjelder spesielt Hikkaduwa vs Unawatuna – tror det kommer en egen post på det ;)). Vi tar oss fri den 6. april, så bruker vi 6 gode dager gjennom høylandet for å reise opp til Trincomalee. Skulle ønske vi hadde mer tid, men vi får se hva vi får til når vi først er der oppe 😉

   Vi har undersøkt en del om stranda her, og det som har skjedd er vel heller en indirekte følge av tsunamien. Unawatuna bay har jo alltid vært godt beskyttet mot havet, men etter tsunamien ble mange koraller ødelagt og mye sand og jord vasket bort, spesielt rundt tempelområdet på vestsiden av Unawatuna. Dette gjorde at myndighetene bygde ut et område med steinblokker for å beskytte tempelområdet, og en annen uviss konstruksjon for å dempe bølgene et annet sted, noe som fungerte fint i et par år. Problemet var at dette fikk havstrømmen til å endre retning, og fra rundt 2011 til 2012 begynte nesten all stranda på Unawatuna å vaskes vekk av havet. Flere hus ramlet ned i havgapet, og huseiere begynte å beskytte seg med å legge inn store murer av stein for å holde havet unna. Dette har resultert i det Unawatuna vi kjenner i dag, med bare en liten, beskyttet stripe sand igjen.

   Det som er positivt, på en likevel veldig merkelig og naturfiendtlig måte, er at de akkurat har pumpet inn 200 000 tonn sand i de områdene som mistet stranda si, og akkurat nå sitter vi og ser utover store gravemaskiner og bulldosere som jevner ut og bygger en sandstrand til oss på nytt. Helt uvirkelig, men sikkert veldig, veldig bra for Unawatuna, turismen og alle forretningseiere her.

   Dette skulle egentlig bli en bloggpost, vi får bare klippe og lime herifra 😉 Men summa-summarum – Hikkaduwa er bedre enn Unawatuna!

 • Karoline Finnestad

  Savner oppdatering på bloggen. Er noen mnd siden sist nå.

 • Flotte Sri Lanka :) Ble helt forelsket da jeg reiste ditt en måned i februar 2014. Det er jo mange fine perler rundt om kring på øyen :) Ja, der er til tider å være «turist» der, de tror at du ikke vet hva det koster. Og Så må du begynne og diskutere så innmari på prisen. Jeg forstår at det kan være vanskelig å skille mellom turisten og den som er på en lang reise. Husket mange ganger vi måtte diskutere tuk-tuk priser… Vi var på et lite budsjett så hver tur utgjør en forskjell etter hvert. Lykke til videre 😀

 • Anne Steen Bjerkenes

  Hei, vi er 4 stk som reiser til Unawatuna om 10 dager; mamma, pappa og to gutter på 5 og 7 år. Skal være der i 14 dager. Har tenkt oss på safari og til Galle, men ellers ingen planer. Er det noe annet dere anbefaler for en barnefamilie og vet dere hvordan er Unawatuna i juli?

Pin It on Pinterest