Ok, på tide å være ærlige. Unawatuna er ikke paradis på jord. Unawatuna har vist seg å være langt fra det vi håpte og drømte om at det skulle være når vi valgte å flytte hit for 4 uker siden.

For det første er Unawatuna en turistplass. Den lille, kritthvite stranda som er igjen i denne gudsforlatte byen er en magnet for solbadere fra hele verden, spesielt russere og tyskere i midten av 50-åra. Med rekker på rekker av solsenger, plastikkstoler, dårlige restauranter og slitsomme selgere kan Unawatuna Beach ligne på en hvilken som helst sydenstrand.

Det andre er trafikken. Unawatuna ligger bare et par kilometer fra storbyen Galle, og hovedveien sørover til de andre badebyene passerer midt igjennom byen. Det betyr eksos, støv, skitt og mye bråk. For ikke å snakke om livsfarlige manøvrer om man er nødt til å gå eller kjøre langs veien for å komme noen sted, noe alle er nødt til hvis de vil noen sted i Unawatuna. Og hva skjer med å måtte kjøre i 15 minutter for å komme til barnehagen liksom?

Det tredje er menneskene. Når du ser ut som en turist, forventer de at de kan ta hva de vil for varene sine her. Selv om Sri Lanka faktisk har innført makspris på alle varer, virker det som om kjøpmenn bestemmer prisene sine helt selv i Unawatuna. Det er ikke unormalt å komme til en butikk uten prislapper på varene, for så å bli krevd det dobbelte av hva det egentlig koster bare fordi du er utenlandsk.

Ok, det finnes noen fordeler med Unawatuna også...

Selv om det er en stor turistdestinasjon, eller kanskje på grunn av det, finnes det en rekke restauranter her som serverer mat i verdensklasse. I alle fall i veldig høy klasse målt i Sri Lankisk standard. Det er vel og en god grunn til at turistene kommer nettopp hit, for stranda er bare helt fantastisk, med krystallklart vann der en og annen skilpadde stikker opp hodet blant de små bølgene, nok skygge og forfriskninger tilgjengelig for å komme seg bort ifra varmen, og et plethora av overnattingssteder i alle prisklasser.

unawatuna beach

Trafikken langs de smale gatene rundt strandområdet er ikke så ille, og selv om hovedveien fører med seg vel mye trafikk, er fordelen av å være nær Galle og enorme kjøpesenter og butikker et velkomment tilslag til livet i denne lille badebyen. Trafikken og bråket er nok litt ekstra høy nå, siden myndighetene er så snille å bygger en helt ny strand til oss etter at den gamle eroderte bort etter tsunamien! Og den turen til barnehagen er ikke så ille likevel, for vi får se kuer langs veien, duer i bur og samtidig høste erfaringer av en veldig spesiell og kaotisk, men likevel ordnet måte å få flyt i trafikken på.

Etterhvert begynner butikkfolka å kjenne deg, og du blir ikke lenger harselert med her heller. Det står makspris påskrevet på alle varer i Sri Lanka, og er du ikke enig i prisen du betalte, er det bare å vise til prisen på varen til kjøpmannen. Det bruker å funke. Og trenger du hjelp, er det nok å bare spørre. Når du endelig kommer under huden på folka i Unawatuna, viser det seg at også de er skikkelig ålreite folk!

Pin It on Pinterest