Det sitter igjen mange bilder av solnedganger og fantastiske opplevelser når vi reiser som vi gjør. Utrolig nok har vi vært på reise i 14 måneder allerede, og det er først nå vi virkelig flytter på oss. Det er nå vi må begynne å tenke fremover!

Vi kommer til å være lenge i Sri Lanka, helt til juli har vi funnet ut. Men etter det er det slutt. Vi skal ha bodd i 3 byer, reist rundt og utforsket landet, fått venner og et nytt liv. Så må vi reise igjen. Og vi må bestille flybilletten i løpet av de neste 2 månedene!

Først nå må vi begynne å tenke på hva vi skal gjøre allerede i juli. Og det er ikke enkelt. Vi er i minus på reisekontoen, og har fremdeles ikke peiling på hvor mye vi kommer til å klare å tjene inn i løpet av de neste månedene i Sri Lanka. Det vil si at vi ikke vet om vi har råd til en flybillett dit vi har tenkt oss en gang!

Ulempene ved å reise lenge er faktisk ganske mange...

Vi vet ikke om vi skal øyhoppe mellom Maldivene, Seychellene og Mauritius før vi ender noen måneder i Madagaskar. Eller kanskje vi skal reise østover igjen? Utforske øyene i Indonesia, kanskje ende opp et par måneder på Vanuatu? Har vi råd til det i det hele tatt? Finnes det kanskje båter vi kan ta istedenfor fly?

Det er umulig å vite om vi noen gang kommer hjem, og om vi til slutt må reise hjem av en eller annen grunn, kommer vi til å være helt forandret. Vi vet ikke om vi klarer å være de samme menneskene vi forlot, om vi klarer å slå oss til ro. Vi har opplevd for mye, lært at verden er så liten, men samtidig så stor. At vi kan klare å leve akkurat der vi vil... Det blir vanskelig å måtte slå seg ned på en plass igjen.

Vi blir også litt hjemmesyke... Ser bilder fra hjembyen og tenker - der hadde det vært fint å vært. Snø er plutselig eksotisk, ting vi før aldri la merke til hjemme er ting vi nå beundrer fra avstand. Kanskje det ikke hadde vært så dumt å kommet seg hjem og hoppet på 8-4 toget igjen?

Etter en stund blir man også ganske blasert. Det er ikke mye trafikk langs hovedveiene i Sri Lanka. Det er bare trafikk. Som vi navigerer oss smidig gjennom med vår eldgamle semi-automat som vi fikk leid kjempebillig og egentlig bare er ment for en person. Og kuer midt i veien? Dagligdagskost! Vi ser de utroligste solnedgangene hver eneste dag, og det er like fantastisk hver eneste gang. Men vi blir ikke lei oss når vi går glipp av en.

Det er også mye jobb. Vi jobber ikke like mye som vi gjorde hjemme, men vi må likevel jobbe for å kunne tjene penger nok til å reise videre. Vi er lykkelige for tilværelsen vår, men det er også slitsomt å måtte jobbe seg ihjel i perioder for å kunne slappe av og reise i andre perioder.

Vi sier farvel alt for mange ganger. Vi knytter vennskap som vi kommer til å ha for livet, men de reiser videre akkurat som oss. Vi møtes og knytter sterke bånd på tvers av kulturer og oppfatninger, bare fordi vi er reisende. Heldigvis har vi Skype og Facetime!

Flybilletter er vår aller største utgift, selv om det er en veldig nødvendig utgift. Når minsta nå er fylt 2, betaler vi for nesten 4 voksenbilletter uansett hvor vi skal reise med fly. Nest etter det kommer visa til forskjellige land. Heldigvis kan vi reise akkurat dit det passer oss.

Vi renger ikke lenger i hvor mye en valuta er verdt i Norske kroner, men sammenligner med hvor mye en ting koster i det landet vi var tidligere. Etterhvert begynner vi å krangle over prisen i butikkene, fordi det var 10 øre billigere i en annen butikk. Vi blir rett og slett for lokale, og når folk spør oss hvor mye vi tjener i Euro, Dollar eller Norske kroner har vi ikke peiling. Vi orienterer oss rundt prisnivået i det landet vi er i, og så lenge vi tjener mer enn vi bruker er vi fornøyde.

Det er ikke bare fryd og gammen med å reise lenge. Så tenk deg om to ganger før du legger ut på en lang reise selv! Og om du en gang kommer hjem igjen vil det nok kjennes tøft når du oppdager at der hjemme har ingenting forandret seg, mens du er blitt et helt annet menneske. Du er blitt en som reiser, en utforsker, en nomade, en verdensborger.

Pin It on Pinterest