Hysj! Ikke fortell om denne turen til noen! Men spar den til deg selv, og nyt en opplevelse få forunt!

Two View er et ganske kjent utkikkspunkt på Koh Tao. Kjent både fordi det er enkelt å komme seg dit, man får en fin utsikt over Sairee og Nang Yuan, og ikke minst for det at man sitter på en stor steinblokk på toppen av et fjell.

Nordmann som jeg er, så valgte jeg å gå opp til toppen heller enn å kjøre scooter. Gåturen starter like ovenfor Sairee, og tar deg gjennom overgrodde og utvaskede stier, forlatte resortprosjekter og stadig skiftende flora.

Tar du denne turen, begynner du med en vandring oppover blant bananpalmer og sommerfuglsvermer uten et menneske å se. Veien opp hit gikk opprinnelig til et resort på andre siden av øya, men etter mye regn og vanskelige veier, ga de opp å vedlikeholde veien, og la dermed ned resorten. Veien har fått leve sitt eget liv de siste årene, og kun biter av standhaftig betong sitter igjen etter utallige regntider.

For å komme på veien til Two View, må du svinge inn på en liten sti der du kan se dette skiltet:

inngang til stien til Two View
Stien er overgrodd, og det er ingen ting som tyder på at dette er riktig vei. Skiltet gir også en liten grunn til bekymring. Men vi er da ikke hunder, er vi? Etter noen hundre meter oppover stien, begynner landskapet å forandre seg. Fra palmer til eviggrønne trær i lune, stille, mørke skoger. Og stadig vekk kan du få glimt av byen og havet langt der nede.

Utsikt langs stien til Two View Koh Tao
Turen opp tar ikke mye mer enn en halv time, men du vil stoppe mye for å nyte utsikten, dyrelivet og de overgrodde pilarene fra menneskelig mammon. Det er dessuten varmt og bratt, så rikelig med drikke og gode utsiktspauser er bare en gode.

Mammon Koh Tao
Two View lever opp til sitt rykte - det er fantastisk! Du må karre deg gjennom to store steinblokker som heller mot hverandre for å komme ut på et lite platå som gir deg en uforstyrret utsikt over landet og havet der nede! Men det må da være noe mer her oppe?

Utsikt Two View Koh Tao

Og her kommer min Store Hemmelighet:

For oss som har vært i fjellet før, så ser man fort at Two View ikke er hverken toppen av fjellet eller har den beste utsikten. Så etter en velfortjent pustepause fortsatte jeg oppover langs en stor grusvei som var sprengt ut i fjellet. Litt usikker på hvor dette ville føre meg, men klar for å komme med beklagelser om jeg endte opp på noen andres eiendom. Her skulle det utforskes!

Veien opp til den store Hemmeligheten Koh Tao
Og hvilken belønning jeg fikk! Langs veien som snirklet seg oppover fjellsiden, var det stadig utkikkspunkter til alle himmelretninger. Og på toppen var det ingenting annet enn varder og små varaner. Jeg antar flere nordmenn har vært her oppe før!

varder koh tao
Selv om veien sluttet, var jeg fremdeles ikke på toppen - så jeg fant en liten sti innover fjellet som tok meg ut til et fantastisk stille og isolert utkikkspunkt. Her satt jeg alene på noen steiner og så ut over hele østsiden av øya vår. Vinden blåste friskt, og jeg fikk se en side av øya jeg aldri før hadde sett. Å oppdage at bitte lille Koh Tao er så utrolig stor, frodig og vakker, er helt over hva jeg noen gang hadde forestilt meg. Her er isolerte steder nok for alle, og turer opp til fjelltopper der få har vært før!

den hemmelige toppen koh tao
Jeg satte meg ned på en stein for å nyte utsikten, men en topp foran meg fristet mer. Det så vanskelig ut, men med litt klatring ned og opp, gjennom løvbelagt skog og over store buldere, kom jeg endelig frem til målet mitt for dagen. Her satt jeg plutselig alene på toppen av verden - i total stillhet og ro, med beina dinglende ned mot jungelen og havet under meg.

En fantastisk tur!

På toppen av verden Koh Tao

Praktisk informasjon:

Skal du ta denne turen, så ta med deg nok vann, gode sko eller sandaler, og lette klær. Det enkleste er å kjøre opp fra Mae Haad til Two View, men du får best belønning av å gå fra Sairee. Tidsbruken er nok ca den samme. Skal du ut på de ytterste toppene av fjellet, så vær trygg på deg selv, da det krever klatring ned og opp store steiner. Pass på for skorpioner! Med tanke på hvordan veien allerede er klargjort, kan det godt hende at det kommer et resort her snart - så benytt sjansen før det er for sent! Det er mange utkikkspunkter i området, så ta gjerne med et kart som hjelper deg å holde deg orientert. Denne turen kan gjøres så lang som du ønsker, og kan alternativt avsluttes på en hemmelig strand på østsiden!

two view koh tao kart

Pin It on Pinterest