Dette er en litt annerledes post enn vi bruker å legge ut. Det handler om livet vårt før reisen, og bare litt om livet på reise. Men det er så viktig, og har påvirket oss og så mange barn og foreldre i Norge så mye at vi føler oss nødt til å dele det med dere her på bloggen vår!

Vi har nevnt det noen ganger tidligere, men det er ikke noe vi har tenkt så veldig mye på det siste året... Men nå har den økte oppmerksomhet rundt atopisk eksem fått oss til å huske på de grusomme årene vi måtte gå gjennom før vi reiste ut på eventyr sammen med barna!

For de som ikke vet det - Aiko har atopisk eksem!

Og det mest utrolige av alt - det tok oss over 1 år med våkenetter, kløe, skriking, dårlig humør og mye frustrasjon før vi endelig fant ut hva vi kunne gjøre for å redusere plagene hennes!!

De første symptomene dukket opp på sensommeren da Aiko var 2 år. Hun hadde kløe og ble lett irritert. Det hendte hun fikk utslett som nesten lignet på elveblest, og som klødde veldig. Først søkte vi på Google, uten noen særlig gode svar. Vi begynte også å bruke vaskemiddel uten parfyme, og når vinteren kom og utslettene og kløen ble verre, begynte vi å smøre med a-derma fuktighetskrem.

Alt dette hjalp litt, men jo lengre inn i vår første vinter, jo verre ble det. Vi ble vekket om natten av at Aiko skrek av smerte da hun klødde seg til blods. Vi endte opp med besøk til helsestasjon, og fikk påvist allergier mot egg, katter, gress og nøtter. Etter et astmalignende anfall endte vi opp på en lang og slitsom natt på legevakten, og med kortisonkrem, astmamedisin og antihistaminer stadig presset inn i den lille kroppen ble smertene og plagene gradvis mindre. Men de forsvant aldri, og uansett hvor mye kortison og a-derma vi smurte på utslettene hennes ble det aldri nok for å lindre kløen. Vi var hos flere leger og hudleger denne vinteren, men alltid med samme svar - bruk kortison!

Sommeren Aiko var 3 var huden hennes arrete, hoven, konstant tørr og irritert - selv om vi var ute hver eneste dag! Inn mot denne vinteren fikk vi endelig time hos en barnelege som faktisk visste hva som var galt med henne! Stikk i strid med de andre legenes ordre fikk vi beskjed om å slutte med kortison og aderma. Vi fikk beskjed om å ta 2 daglige oljebad og grønnsåpebad (!) og alltid lufttørke etterpå. Vi fikk også vite at ull og ullklær var sterkt årsaksfremkallende hos de med atopisk eksem, og vi måtte begynne å gjøre store endringer i rutinene våre for å få Aiko bedre. Etter fjerning av alt av ull og et par olje og grønnsåpebad ble Aiko med ett mye bedre! Det var som dag og natt! Selv om det å stå opp en time tidligere før barnehagen for å bade, og å starte leggeforberedelser en time før var veldig slitsomt for oss, var det mye bedre enn å våkne på nettene av at Aiko skrek av smerte, klødde seg til blods og fikk hyppige humørsvingninger!

Det gjorde oss uendelig vondt å se det så vakre og elskede barnet vårt ha så store smerter uten at vi kunne gjøre noe som helst med det!

Vi er glade for at vi endelig fant en behandling for Aiko sin atopiske eksem, selv om det innebar mye arbeid og mange endrede rutiner. Men vi er likevel fremdeles irriterte på det norske helsevesenet som deler ut kortison og antihistaminer og regner med at det skal gå i orden så fort vi er ute av legekontoret! Vi brukte over et år fra lege til lege mens smertene og plagene hennes ble enda verre, og hadde kunnskapen vært der allerede kunne vi kanskje sluppet både astmaanfall, sterkere eksem og allergiutvikling!

 

atopisk eksem på ledd

 

Det er skremmende for oss å se hvordan atopisk eksem begynner å bli en folkesykdom i Norge, og det rammer barn aller hardest. Det kan være forurensning, livsstil eller tørr inneluft - hva vet vi?! Men det vi vet er at det var urovekkende mange barn som fikk disse symptomene rundt Aiko sin alder - og i følge avisene er det stadig flere som får det!

At Aiko hadde atopisk eksem har ikke vært en avgjørende årsak til at vi reiste, men det å se vår datter smile og le ubekymret, gå kledd i akkurat det hun vil, ha en frisk og sunn hud og kunne spise det hun vil (ja, for allergiene hennes er så godt som borte nå!) - det er kanskje den beste gevinsten av alle på denne reisen! Heldigvis har ikke Saga hatt noen symptomer på hverken allergier eller eksem (kanskje fordi hun reiste like etter 1års dagen sin?)!

 

Om du har eller kjenner barn som har atopisk eksem er vårt beste tips å få en time hos en barnelege som har spesialisert seg i dette! Ikke besøk fastlegen, ikke bruk kortison eller a-derma! Grønnsåpebad og oljebad gjør underverker, og det finnes en egen hudkrem for de med atopisk eksem. Barnelegen din kan hjelpe deg med det! Du kan også søke støtte slik at du får dekket kostnadene dine for behandling!

Pin It on Pinterest