Koh Tao er først og fremst kjent som en dykkerdestinasjon i verdensklasse, med lave priser og god atmosfære. Men denne øya har så mye mer å by på! I løpet av de siste 5 åra, har klatrere beveget seg stadig lengre innover i jungelen for å utforske de store granittsteinene som ligger spredt over hele øya.

Nå finnes det tre fullt utviklede buldreområder med 3-400 etablerte ruter, og potensiale for mange fler. Sportsklatring, som er relativt nytt på øya, er i full utvikling. Det er per i dag to godt etablerte klatrefelt som tilsammen har over 100 ruter som kan klatres på enten topptau, led eller tradisjonelt. Men flere felt er stadig under utvikling, og samtidig som interessen har økt og flere klatrere kommer til øya, klatres det nye ruter nesten daglig.

buldre på Koh Tao

Steinen på Koh Tao er over 200 millioner år gammel granitt. I og med at den ligger eksponert midt ute i havet, så er noe av steinen erodert til å nesten bare være krystaller igjen, mens annen stein kan oppleves nesten som kalkstein. Her er det stor variasjon i klatrestil fra stein til stein, men en fellesnevner for de alle er at man kommer til å få såre fingre! Granitt er hardt og skarpt! Men den har til gjengjeld god friksjon - og de som lærer å klatre her kommer til å blomstre på annen stein, da det kreves en unik presisjon av deg som klatrer.

Hvorfor klatre på Koh Tao ?

Koh Tao har utfordringer for alle - enten du er nybegynner, eller klatrer som Magnus Midtbø. Det er få steder du kan starte dagen med en buldreøkt mellom palmetrær, for så å snorkle med haier og slappe av på stranda, før du tar en tur gjennom jungelen og klatrer 25 meter opp til toppen av et fjell og nyter en helt utrolig utsikt! Det er dessuten så mye annet å gjøre på Tao for de dagene du bare ikke orker klatre. Men om jeg skulle sagt tre grunner til å klatre akkurat her, så ville det vært :

1. Utsikten !
2. Tilgangen på så utrolig mange forskjellige ruter og klatrestiler så nært hverandre, på enormt fascinerende stein som krever det beste av deg.
3. Muligheten til å klatre der ingen andre har klatret før. Finne din egen bulder, eller utvikle et eget klatrefelt. Det er opp til deg!

Bulder utsikt Koh Tao

Tenk å få denne utsikten når du topper ut på en bulder? Her fra Secret Garden.

Hva må jeg ha med meg hvis jeg skal klatre på Koh Tao ?

Det kommer an på hvordan du skal klatre, hvor lenge du skal være her, og hvem du skal klatre med. Du kan få leid alt av utstyr på øya, men dette kan bli veldig dyrt i lengden, så det lurt å ha med det utstyret du trenger. En buldrematte er veldig fint å ta med om du har plass til det. Hvis ikke kan du også få kjøpt din egen på øya for 900 kroner. Det er lite annet utstyr til salgs, men du kan få tak i sko og kalk - det du kommer til å trenge mest av. Sko blir veldig fort slitte på granitten her, så spar dine beste par til dine egne prosjekt.

Utenom klatreutstyr bør du ta med deg tape, myggspray, enkelt førstehjelpsskrin og mye vann. Siden noen av områdene kan være langt fra byen, er det også lurt å ta med telefon med noen nødnummer på, og gjerne noe å spise om du skal være lenge borte. Pass på å les deg opp på adkomst til de ulike feltene, da noen veier ikke vil være kjørbare med en vanlig scooter.

Klatreguide kan lastes ned helt gratis på Goodtime sin hjemmeside!

Buldring

Secret Garden, Frontyard og Backyard er de to store, etablerte buldreområdene. Her kan du buldre hele dagen og likevel ikke rekke over halvparten av problemene. Det er alt fra små superkrimper til enorme highballs. Det er alle slags vanskeliggrader, og buldrene ligger veldig nær hverandre, så her er det bare å ha det gøy! Det er fremdeles mange buldre i dette området som aldri er klatret, så du kan finne din helt egen stein å jobbe på. Det er også mange områder som er tilgjengelige, men som ingen har begynt å utvikle enda - så har man tid, lyst og en god klatrekamerat, er det bare å slå seg løs!

Klatring

Å bryne seg på de klatrefeltene som allerede er etablert vil være nok for flere måneder. Det er noen multi-pitch ruter på øya, spektakulær trad-klatring på Shark Island, og massevis av sportsruter. Det er også mulig å være med klatrebutikkene ut og hjelpe til med å etablere nye felt. Da får du klatre gratis med de, og får samtidig lære mye om arbeid i høyden! Klatremiljøet her er en liten gjeng med engasjerte mennesker. Og hvordan kan man ikke være engasjert, når man har en hel øy av uberørt stein foran seg? De vil vise deg det beste den har å by på, og sørge for at du får en spesiell og unik opplevelse av Koh Tao!

Det finnes to seriøse aktører som driver med klatring på øya. Disse har begge utleie av utstyr, tilbyr guidede turer og kurs som ledklatring, tradisjonell klatring, ankerbygging og tauredning.

Goodtime Adventures har utviklet klatresporten på øya de siste 6 årene, og er profesjonelle og markedsledende i det de gjør. De har et utrolig flott klatrefelt på Meks Mountain med varierte ruter fra 4+ opp til 8-, med mange faste anker og nok av sportsruter å velge i. Det er også god adkomst til å feste topptau, og fantastisk fin utsikt. Goodtime selger også sko, buldrematter, kalk og diverse utstyr.

Siden Goodtime også har sitt eget hotell og dykkerskole er det alltid full fart her, og det samles mange eventyrlystne mennesker rundt grillen til solnedgang. Perfekt plass å bo om du ønsker å møte andre klatrere / eventyrere. Maten er fantastisk og solnedgangene enda bedre.

Goodtime Adventures Koh Tao

Rock Junkie er et helt nystartet selskap, som drives av en dyktig klatrer og ildsjel på øya. De utvikler noen helt utrolige nye områder, og har en helt egen pasjon og lidenskap til klatresporten. Rock Junkie er kanskje mer til for de litt mer erfarne klatrere som er mer avslappet til sporten. De er litt dyrere enn Goodtime, og har hverken hotell eller restaurant. Men de har lidenskap, tett kontakt og gratis øl på slutten av hver klatreøkt!

 

Ser deg på Koh Tao!

 

Pin It on Pinterest