Jeg var på en liten klatretur til Ton Sai og Railay i Krabi i mai i år for å sjekke om det virkelig er så bra klatring der som de sier…

Og resultatet etter 4 dager med klatring på de enorme kalksteinsklippene langs kysten utenfor Krabi?

Det er akkurat som de sier!

Jeg har tidligere vært på Railay flere ganger og både klatret og buldret litt der, men aldri vært i Ton Sai - så dette var en ny oppdagelse for meg! Selv om mai ikke akkurat er høysesong, så var det likevel nok mennesker her. Det sies at du må stå i kø for å klatre de enkleste og mest populære rutene, og det er helt sant! Men køen var i alle fall mye mindre enn det de sier!

Og det er måter å komme seg unna folkemassene på, og likevel klatre enormt bra ruter av høy kvalitet. Du må bare jobbe litt for å komme dit! Siden klatrere generelt er ganske late, så vil du få belønningen din om du velger å ta turen for å utforske litt vanskelig tilgjengelige steder - med null kø, fantastisk utsikt og kvalitetsruter!

De beste rutene og multi-pitcher ligger i og rundt Ton Sai, og er lett tilgjengelige til fots. Bor du på Ton Sai så har du alle de fantastiske rutene rett utenfor døren, og et fantastisk miljø av trivelige og likesinnede klatrere i nærheten, både morgen og kveld. Du drar nok ikke til Ton Sai for å sole deg og bade, her er det klatring som regjerer! Mat og klatresnakk etter øktene skjer på Mama’s Kitchen, der generøse porsjoner Thaimat og grillet kylling serveres til overkommelige priser, og her kan du også plukke opp bananbrød til dagen etter - perfekt cragmat!

Det litt dyrere alternativet er Railay, og her finner du også en rekke ruter av høy kvalitet! Mat og drikke er generelt dyrere her, og de aller fleste som bor her er hverken backpackere eller klatrere - men snarere turister på bryllupsreise eller ukesferie. Med en av verdens vakreste strender - Phra Nang Cave Beach - er det ikke rart at Railay er populært, og om du har litt mer penger å bruke på klatreferien din, kan du bo her og kombinere den med bading og soling på de vakreste strender. Pass på å få med deg solnedgangen på Railay West Beach!

Du kan enkelt komme deg mellom Railay og Ton Sai på rundt 15 minutter ved å vasse over steinene som skiller de to stedene når det er lavvann. Husk sko - og lommelykt til kvelden - det er både glatt og skarpt. Du kan alternativt ta en sti gjennom jungelen som tar deg rundt 45 minutter, eller ta en overpriset longtailbåt på rundt 10 minutter.

Overnatting kan du finne deg ved ankomst, eller du kan søke på AirBnB, Booking.com eller Agoda.com for de beste prisene om du ønsker å booke online. De fleste reiseselskap tilbyr turer helt til Railay eller Ton Sai fra hvor som helst i Thailand, og du kan også fly direkte til Krabi fra en rekke store flyplasser, og dermed være på klatrefeltet innen et par timer etter du har landet!

 

Tips til turen:

  • Ta med så mye eget utstyr som du kan bære.
  • Ta med rikelig med cash - det er ingen minibanker på Ton Sai.
  • Kjøp røyk, alkohol og medisiner/klatreteip på fastlandet. Railay og Ton Sai er opptil 50% dyrere enn på fastlandet!
  • En egen guidebok er et must! Kan også kjøpes på Ton Sai og Railay. Snakk med andre klatrere for å forhøre deg om ruter, standard, grader osv.
  • Om du ikke er trygg på å lede, gå over fra led til rappellering eller topptau klatring utendørs, bør du leie en guide. Husk også at det er vanskeligere å klatre ute enn inne, så senk gradene dine noen hakk!
  • Ha det gøy og møt nye venner og utfordre deg selv i veggen!

Pin It on Pinterest