Det er et spørsmål alle stiller seg før de legger ut på en lang reise - Hvordan skal jeg få råd til det?

Mange stopper kanskje der, og legger alle planer på hylla fordi de er usikre på økonomien, på om de kan klare å få det til å gå rundt. Vi er heldige i Norge, de aller fleste av oss har tryggheten av en fast og sikker jobb med en relativt god inntekt. Det er kanskje noe av det skumleste med å legge ut på en lengre reise, det å gi opp tryggheten av en fast og stabil inntekt.

Men ikke la det stoppe deg! Vi har klart det, og nå skal vi vise deg hvordan du også kan tjene penger mens du reiser!

Her er våre erfaringer, tips og råd så langt etter 300 dager på veien:

Når vi solgte leilighet og eiendelene våre, hadde vi regnet med å ha penger nok på konto til å klare å reise i 18-24 måneder, basert på omtrentlig hva vi trodde det ville koste å reise, spise og bo spesielt i Thailand der vi visste vi skulle være et års tid. Vi fant ganske fort ut at vi tok kraftig feil!

Reisen vår begynte med tre uker i Tanzania, som med safari og fullt opplegg langt i fra er en billig måte å reise på med barn. Koh Tao viste seg også å være mye dyrere enn resten av Thailand, og med mangel på boliger endte vi opp med et hus som var langt dyrere enn vi hadde budsjettert de første 6 månedene. Det var også lett å glemme kostnader til barnehage (hvem tenker vel på det når man er på "ferie"?), og hvor dyrt det faktisk er med bleier i Thailand! Vi så at pengene forsvant raskt fra sparekontoen, og innså en dag i juli at vi ikke kom til å klare oss i mer enn en 3-4 måneder til. Det originale budsjettet som skulle holde oss på reisefot ved bare å leve fra sparekontoen i 18-24 måneder, ble plutselig nedjustert til 10-12 måneder!

Så vi måtte finne på noe! Vi måtte begynne å tjene penger!

Det er mange måter å tjene penger på når man er på reise, og kanskje det enkleste er å jobbe innenfor turismen. Her er noen eksempler:

Bar/Restaurant - Å jobbe i bar eller restaurant er kanskje den enkleste jobben å få dersom du ikke har mye erfaring innen et spesielt felt. Disse jobbene er ofte ganske dårlig betalt, og det er lange dager. Fordelen er ofte at du får drikke og spise gratis, og mange klarer å finansiere seg selv ved å jobbe på denne måten. Dersom du reiser alene eller som et par, er dette en super måte å både tjene nok penger til å få det til å gå rundt samtidig som du møter mange interessante mennesker.

Dykker - Dykkerinstruktør eller Divemaster jobber finnes over hele kloden der det er dykkermuligheter - selv hjemme i Norge. Disse jobbene er bedre betalt, men konkurransen er stor, og det krever at du har både erfaring og utdanning for å gjøre jobben og skille deg ut i mengden.

Hotell/Service - Dersom du har erfaring fra hotell, servicebransjen og/eller mellomledelse, kan du finne jobber som resepsjonist i butikker og hoteller, og du kan også driste deg til å søke på hotell manager jobber. Disse jobbene vil forplikte deg til å være på et sted over lengre tid, men betaler gjerne bedre, selv om det kan være lange dager.

Strøjobber - Andre jobber som gårdsarbeid, snekkerjobber og annet håndverk kan finnes de fleste steder, men betaler gjerne dårlig. Kanskje får du mat og opphold for jobben du gjør, slik at pengene strekker til litt lengre. Dersom du er spesialist innen et håndverk, kan du annonsere dine tjenester til lokalbefolkningen, og dermed få muligheten til å tjene noen kroner som frilanser.

Det er mange muligheter for å få jobber så lenge du har et åpent sinn og fokuserer på det du er god på! Det er så mange muligheter at du rett og slett må finne noe du liker og tror du kan gjøre! Bare for å nevne noen andre jobbmuligheter som finnes på lille Koh Tao - båtkaptein, trapeseinstruktør, turistguide, kiteboardinstruktør, klatreinstruktør, jobbe med diverse vannsporter, snorkelguide, barnehage, dagmamma +++

Den beste måten å kunne realisere et liv på reise er å finne seg et arbeid som kan gjøres uansett hvor du er i verden. Dette kalles «location independent work», og fellesnevneren for dette er arbeid som kan gjøres på nett til fleksible tider.

Vi hadde sett på muligheten for å jobbe online før vi reiste, men da ingen av oss er spesialister innen IT eller har noen erfaring fra denne typen jobb, la vi det fort fra oss. Nå har vi derimot funnet ut at vi også kan leve av å jobbe online - og da kan helt sikkert du også gjøre det!

Vi har møtt mange spennende mennesker på våre reiser, og mange av de delfinansierer eller finansierer hele reisen sin ved å gjøre jobber online. Her er noen av de mange mulighetene man har:

Designer - designer og illustrerer flyere, plakater, nettsider, illustrasjoner mm. Kan du jobbe i programmer som Adobe Photoshop og er kreativ av deg, kan du enkelt ta på deg disse jobbene.
Nettutvikler - utvikle nettsider, hjelpe andre å forbedre nettsider, søkemotoroptimalisering osv.
Oversetter - oversette dokumenter fra for eks engelsk til norsk, fransk til norsk, svensk til norsk mm.
Blogger - skrive reiseblogger eller andre blogger som fanger et stort publikum og dermed tjene penger på annonser, affiliate lenker osv.
Mikrojobber - gjør små enkel jobber og oppgaver på nett som ikke krever forkunnskaper. Betaler lite, men gjør man mange jobber, kan det bli penger av dette også.
Fotograf - tar reisebilder og selger de til firma som promoteringsmateriell, kan ta bryllupsbilder og mye mer, er gjerne online på utvalgte stockphoto sider, eller har sin egen nettside.

Det er mange andre muligheter for å tjene penger online, men dette var et utvalg av de som faktisk viser at mer og mer arbeid kan gjøres online. Når man før måtte møte klienten eller sjefen sin, kan man nå fint kommunisere på nett gjennom for eksempel Skype og epost, og de fleste jobber kan gjøres fra hengekøya di så lenge du har internett! Og man kan faktisk tjene penger på dette også - så lenge man har en laptop, internett og litt grunnleggende datakompetanse. Det er ikke nødvendigvis enkelt arbeid, og som oftest er alle disse jobbene frilans. Det vil si at du ikke kan forvente en stabil inntekt, og det vil ta tid før du opparbeider deg nok kompetanse og erfaring til å tjene nok til å finansiere reisen din. Men det betaler godt, spesielt om du reiser i lavkostland, og det er enkelt arbeid som kan gjøres på siden av dagjobben din.

Vi er hverken profesjonelle webutviklere eller bloggere, og har ingen formål med å tjene penger på bloggen vår. Men vi har noen bilder liggende på enkelte stockphoto sider, der det drypper inn noen dollar i måneden. Vi har også begynt å jobbe som frilans oversettere, noe som det er et overraskende stort behov for - spesielt fra engelsk til norsk. Er du god i et annet språk og kanskje over gjennomsnittet interessert i norsk språk, kan dette være en god løsning for å finansiere reisen din. Det er det i alle fall for oss, og selv om det er hardt arbeid, er det gøy og betaler mye bedre enn de andre jobbene vi har. Summen av det vi gjør både online og over og under vann, gjør at vi nå kan finansiere reisen vår uten å tappe mer av sparekontoen!

Om vi klarer det med to barn og alle de ekstra kostnadene det innebærer, så kan du det også!!

Om du har noen spørsmål eller innspill, tar vi gjerne imot de i kommentarfeltet!

Pin It on Pinterest