Nå er det straks 300 dager siden vi forlot snøen og kulda i Norge, og tok turen ut på en eventyrlig reise i den store verden! Det er rart å tenke på at det snart har gått et år, og samtidig en god mulighet til å se tilbake på det som har vært, og litt om hva vi tenker fremover.

Det var mange som lurte på hvordan det ville gå med to små barn på en lengre reise. Vi må ærlig innrømme at vi har hatt våre ting å tenke på selv!

Tropiske sykdommer har kanskje vært den største frykten vår for våre to små prinsesser. Men det var mange flere spørsmål som kom opp før avreise. Hva med familien? Hva med vennene i barnehagen, det trygge og solide livet i Norge? Hva om noe skjer, hva om de ikke liker det, hva om vi ikke liker det?

Vi har aldri vært spesielt bekymret for barna våre - vi har alltid tenkt at de har det bra så lenge de er med mamma og pappa og at vi også har det bra. Men det er klart vi stilte oss alle disse spørmålene, og mange flere…

Etter 300 dager, er fasiten klar:

Det har gått ekstremt bra! Barna våre stortrives begge to, og livet er virkelig ikke så annerledes fra det der hjemme. Selv om vi selvsagt aldri trenger å tenke på varme klær og dårlig vær, så er vel det kanskje det eneste som virkelig er annerledes. Ja, det er farlige sykdommer her, og ja det er slanger og skorpioner. Ja, det kan bli så varmt at barna får varmeutslett om vi ikke passer på. Og myggen biter! Men små variasjoner utgjør likevel en liten hindring på det livet som det faktisk er når vi er en familie med to små barn:

Vi lever, sammen. Og vi har det bra, sammen. Uansett om vi er i Norge eller Thailand eller noen som helst annen plass.

Det er mange positive fordeler for barn å bo i utlandet når de er små!

En internasjonal barnehage har helt klart vært den største av dem. Barna lærer å leke, akseptere og forstå hverandre på tvers av kulturer og språk, og i små klasser uten pedantisk pedagogikk fra en overivrig regjering, står både barn og lærere fritt til å lære og lære bort det barna ønsker å lære, gjennom lek og moro.

Aiko er 4,5 år nå, og kan ubekymret holde en konversasjon på engelsk, telle til 100 (på engelsk), kan enkel addisjon, hele alfabetet og har som smått begynt å lese. Og hun kan selvfølgelig svømme! Saga er 22 måneder, og kan telle til 10 (på engelsk), kjenner igjen bokstaver, sette sammen ord til enkle setninger på engelsk og norsk og snakker bittelitt thai. Aiko og Saga får også være sammen hver eneste dag, for på tross av aldersforskjellen leker alle barna i barnehagen sammen! Dette merker vi styrker søskensamholdet veldig, og både Saga og Aiko vokser i rollene sine.

Ellers er det selvsagt den største positive effekten av alle - vi voksne har mindre bekymringer og mer tid til barna og hverandre. Vi lever litt fra dag til dag uten å trenge å tenke på hva som skal skje neste uke, hvilken sesong vi går i møte, hvilke nye klær og ting vi må kjøpe, service på bilen eller neste avbetaling på boliglånet. Det er så mye som ikke er viktig mer, som heller aldri var spesielt viktig, men kanskje ble tillagt vel stor oppmerksomhet der hjemme. Uten disse tingene å tenke på og bekymre oss over, blir hverdagen lettere og vi får alle mer overskudd til å glede oss over og med hverandre.

De neste 300 dagene:

Vi vet ikke hva som venter oss om et halvt år, men at vi kommer til å reise til et nytt sted er helt sikkert. Hvor dette blir, kommer an på hva vi tenker vil være best akkurat da.

Det er utrolig å se bilder av barna fra når vi reiste, og hvor mye de har forandret seg bare på disse 300 dagene! Det er helt utenkelig å forestille seg hvordan de vil være om nye 300 dager! I desember har Saga vært lengre i utlandet enn hun har i Norge, og det er ganske rart å tenke på!

 

Alt i alt har vi ikke angret oss en eneste dag! Det eneste vi kanskje angrer på er at vi ikke gjorde dette tidligere! Å reise med barn er godt - både for barn og voksne!

Pin It on Pinterest