Vi har bodd på Koh Tao siden januar i år, og har samlet mange erfaringer i løpet av de siste 9 månedene. Og nå er det på tide og dele noen av de erfaringene med deg!

Å bo på Koh Tao i Thailand er nok på mange måter som å bo på et hvilket som helst tropisk sted i verden. Men det er noen ting som er annerledes. Koh Tao er en liten øy! Selv om den er akkurat passe stor til at du kan få kjøpt det meste du trenger her, er både utvalg og priser preget av at fastlandet er over 6 timer unna med ferge. Det hender øya går tom for enkelte matvarer, og da kommer det inn når det kommer. Her kan vær og vind ha en stor påvirkning på hvordan tilgjengeligheten er fra uke til uke, og dette påvirker også prisene.

Det bor et sted mellom 2 og 3000 mennesker på Koh Tao. Sammenlignet med mange andre øyer i Thailand og verden forøvrig, er ikke dette mye. Oss expats som bor her er et lite og tettknyttet samfunn av mennesker som av utallige ulike grunner har valgt å bosette seg på et lite stykke paradis som det Koh Tao er. Vi er både barnefamilier, single og par i alle aldersgrupper, og utgjør en god blanding av nasjonaliteter og mennesker fra alle verdens hjørner med alle mulige kunnskaper og erfaringer. På tross av ulikhetene, har vi en ting til felles - og det er Koh Tao. Alle som bor her er avslappede mennesker som bare vil nyte sitt lille paradis, og derfor passer alle på å ta godt vare på hverandre og øya vi bor på. Vi kommer også veldig godt over ens med den lokale befolkningen, og det burmesiske miljøet av gjestearbeidere. I bunn og grunn er oss som bor på Koh Tao en eneste stor familie.

Fordi det er så mange som kommer hit for å ta dykkerlappen eller bli Divemaster og dykkerinstruktør, er det alltid mangel på boliger for langtidsleie på Koh Tao. I alle fall innenfor et levelig budsjett. Derfor er det sjeldent lett å finne seg bolig før man først er her nede og blir kjent med fastboende. Når mange stadig kommer, er det også stadig folk som reiser, og de fleste boliger blir videreformidlet gjennom noen man kjenner.

Det er ikke bare lett å leve på Koh Tao, for man er alltid avhengig av turismen for å kunne jobbe og tjene penger. I perioder med dårlig vær, politisk uro eller generelt bare lavsesong, kan det være lange dager uten mye å gjøre. Da er det til gjengjeld godt å ha et miljø der man kan oppmuntre og støtte hverandre. Og selv om det sjeldent regner mye her, tilbringes de fleste regndager innendørs foran TVn, akkurat som hjemme.

I tropene er det varmt. Og fuktig. Siden Koh Tao er en så liten og isolert øy, har vi ikke aper her og dyrehold er ikke særlig utbredt. Ekorn og oransje fugler er kongene i jungelen, og padder synger for deg hele kvelden. Men for en stakkars nordmann må man også venne seg til enorme ropende gekkoer som etter hvert blir gode venner, for de spiser alle de plagsomme myggene, tommelfingerstore flyvemaurene, edderkoppene, larvene, kakkerlakkene og gresshoppene som på en eller annen måte alltid klarer å komme seg inn i huset ditt. Fukt betyr sopp, og mugg er et vanlig problem i Koh Tao. Det må vaskes mye mer enn hjemme, spesielt på kjøkken og bad. Og du må alltid passe på å lufte godt og henge opp alle klær, hvis ikke kan de fort bli ødelagt.

Det er utvilsomt deilig å våkne opp hver dag med palmer utenfor vinduet, alltid godt og varmt vær og mennesker, og lekre strender innen gangavstand. Det går ikke en eneste dag uten at vi gleder oss over livet her på Koh Tao, og selv om det kan være mye arbeid, mange rare dyr og noen få kjedelige regndager, er det få ting som slår det å leve og bo i paradis!

Pin It on Pinterest