Hva er vel bedre enn å starte vår nye serie "hvor mye koster det" med å se på hvor mye penger vi brukte det første året vårt på reise? Med denne serien skal vi snakke om det ingen liker å snakke om, men alle er nysgjerrige på - nemlig penger!

I 2014 var vi kun i Thailand. Det er ikke noen hemmelighet at transportkostnader ofte står for den største utgiften når man er på reise. Ved å kun være i et land har vi holdt kostnadene nede, både ved å finne billigere overnatting ved å betale per måned, men også ved å kunne lage mye mat hjemme istedenfor å bare spise på restauranter. Likevel har vi brukt sjokkerende mye penger!

Her er 2014 i tall:

Transport: 17.200,-
Overnatting: 71.000,- (ca 200kr/dag)
Barnehage: 35.640,- (ca 3500kr/mnd)
Mat: 91.250,- (ca 250kr/dag)
Nødvendigheter: 20.075,-
Luksus: 80.300,-
Forsikring: 20.300,-

Totalt brukte vi 335.765 kr i hele 2014!

Notater: Kronekursen sank kraftig de siste månedene av året, og kostnadene våre økte med 25% nesten over natta. Nå, når sparekontoen er tom vil ikke dette påvirke oss, men da vi skriver i norske kroner er det verdt å merke seg at kostnadene på reise fort kan forandre seg etter kronekursen.

I tillegg til dette beløpet kommer utgiftene til dykkerinstruktørkurs og klatrekurs. Å utdanne seg som dykkerinstruktør fra Open Water helt til Instruktør på Koh Tao kostet 36.000 kr, pluss kjøp av nytt dykkerutstyr til 12.000 kr. Klatrekurs som tok for seg nesten alle grener innenfor klatring, helt til kameratredning og kileklatring kostet 5000 kr. Utstyr var til fritt lån her, så ingen behov for å kjøpe eget utstyr.

Så hvordan gikk det?

Det gikk mye dårligere enn planlagt! Vi brukte mer penger i 2014 enn det vi hadde på konto da vi begynte å reise. Og planen var at disse pengene skulle holde til nesten 2 år med reise. Jobbing som klatreinstruktør og senere dykkeinstruktør ga oss litt penger inn, men det var aldri nok penger til å betale alle regningene. Mot slutten av 2014 begynte vi å tjene litt mer på nettjobber, men vi klarte aldri å komme rundt på inntektssiden.

Vi kunne selvfølgelig kuttet på luksusgoder slik som alkohol, tobakk, klær og leker. Vi brukte også mer penger enn nødvendig da vi endte opp med et fantastisk hus på Koh Tao som kostet oss rundt 7500kr i mnd - og vi var bundet til å bo der i 6mnd. Selvfølgelig kunne vi spist mer inne også, vi endte ofte opp med takeaway mat bare fordi det var enkelt og vi var late. Ved å redusere disse tre kostnadspostene kunne vi enkelt ha brukt 100.000 kroner mindre i 2014. Men vi reiser for å ha det bra også, og vi har bevisst valgt å tillate oss å kose oss når vi er på reise!

Hvordan ser 2015 ut?

2015 ser heldigvis mye bedre ut! Det er faktisk litt godt at reisekontoen er helt tom nå... Vi må innstille oss på å leve av det vi tjener, og har ikke lenger en konto vi kan tappe av når vi ønsker det. Heldigvis har vi nå fått godt betalte jobber på nett, samtidig som at Weni har fått fast jobb som dykkerinstruktør. På toppen av dette tjener hun mye mer her enn som dykkerinstruktør på Koh Tao, samtidig som at Sri Lanka er et mye billigere land å bo i! Vi gleder oss til resten av 2015 - det er nå det virkelige eventyret begynner!

 

Pin It on Pinterest