Ngorongoro er et enormt vulkansk krater som ligger 1800 meter over havet, nordvest i Tanzania, like ved Rift Valley. Krateret er mellom 16 og 20 kilometer i bredden, og det er over 600 meter ned fra kraterkanten. For en stakkars nordmann, er det helt uvirkelig å se frodig jungel i denne høyden. Og at Afrikas største og alle mindre pattedyr bor nede og rundt dette krateret, er som hentet ut fra et eventyr. Totalt 25000 dyr lever i og rundt dette krateret!

Når man kommer kjørende oppover kraterkanten gjennom vill og uberørt tropisk skog, ser enorme flokker bavianer løpe langs veien, og høre lyder fra dyr du ikke kjenner, ja da vet du at du befinner deg en helt spesiell plass. Å se trær og planter som har fått vokse fritt i årtusener i dette klimaet, er en opplevelse i seg selv.

Men spar pusten til du kommer til toppen. Her venter den mest storslagne utsikten jeg noen gang har sett. Samtlige i reisefølget mistet pusten, ble svimle, fikk tårer i øynene. Det finnes ikke ord for å forklare hvor vakker denne opplevelsen var – men jeg kan prøve. Kjenn allerede etter, for idet du leser dette er det som om du har fått et slag i mellomgulvet, og en eksplosjon av endorfiner i hodet. Om det er mulig, prøv å forestill deg at du for første gang ser noe som er helt annerledes enn noe du har sett før. Et område så flatt og stort at du nesten ikke ser til andre siden. Men samtidig så frodig, grønt og blått at skyene speiler seg i bakken. Du kan så vidt se elefantene gresse 600 meter nedenfor føttene dine, og du vet at dette landskapet, dette urplatået er helt unikt i denne verden. Det føles som om man trer inn på hellig grunn. Og det er kanskje nettopp denne følelsen som slo oss alle, når vi sto der og gispet etter pusten med tårer i øynene.


Vi hadde booket oss inn på Sopa Lodge i to netter, og skulle feire nyttårsaften her når vi kom, og reise ned i krateret neste dag. Sopa skal jeg skrive om i vår store hotellguide senere, men det er uansett allerede verdt en anbefaling. Å spise middagen på kraterkanten, 2400 meter over havet, og vandre ut med en drink i hånden og nyte stjernehimmelen over Ngorongoro etterpå. Det kan ikke finnes mye bedre.

Vi kjørte ned i krateret i 0830 på 1. Nyttårsdag. Allerede før vi kom gjennom den tette skogen, fikk vi møte de første dyrene. Plutselig stoppet bilen vår, og en stor flokk med zebraer kom løpende gjennom skogen. Med vinduene oppe, og tåkedisen lavt i skogbrynet, kunne vi høre den dype pusten fra sterke zebraneser. Raskt løp de forbi bilen vår, og det var som om tiden sto stille, som om vi var i en eventyrverden. Vi var trollbundet.

Nede i krateret åpenbarte det ene dyret etter det andre seg. Og ikke minst et helt utenkelig landskap. Å kjøre rundt i rød jord, med høye kratervegger overalt rundt deg, et landskap som alltid forandret seg med horisonten, men likevel alltid var like flatt. Det er noe med fargene her på kraterbunnen, noe som jeg aldri har sett før. Og de evigvarende slettende der de utenkeligste dyr står flokket sammen, eller bare som små, ensomme statuer helt for seg selv. Å se alle de dyrene på en plass, føltes helt ute av kontekst. Jeg tok meg flere ganger i å tenke at dette ikke kunne være virkelig – at det måtte være noe kunstig, en slags dyrehage over det hele. Å se dyr så tett på i sitt helt naturlige miljø overgikk min virkelighetsoppfatning. Vi fikk se alle de store, foruten leopard. Vi hadde løver en armlengde unna, vi kunne klappe på elefantene, og bade med flodhester. Det hele var så fantastisk at jeg fremdeles sitter igjen med følelsen av at det hele var en stor drøm. Det går ikke an å beskrive opplevelsen vår, dette er bare noe man må oppleve selv. Så har ikke du Ngorongoro på listen over besøk i år, så er det bare å skrive det opp! Det kommer du aldri til å angre på!

Praktisk informasjon:

Fra Arusha kjørte vi ca 6 timer for å komme inn i Ngorongoro, inkludert lunsjstopp. Denne turen tar deg gjennom det frodige området utenfor Arusha, og inn gjennom store slettelandskaper, der Masaiene (og noen sjiraffer) holder til. Før inngangen til Ngorongoro, kjører du over Rift Valley, og det skal godt gjøres å sove under denne turen!Ngorongoro krateret ligger i Ngorongoro naturvernområde, og har veldig mange opplevelser å by på. Hadde vi hatt mer tid her, så kunne vi vært i området i flere uker. Det er mulig å gjøre denne turen på egen hånd, men det er også veldig godt å reise med erfarne guider og sjåfører, samt at man kan nyte godt av bedre totalpriser på pakketur. Jeg observerte at det finnes en camping lodge på toppen av krateret, så det er godt mulig også å reise her på et mindre budsjett, for de som liker å ordne ting selv.Husk kikkert! Og gjerne et godt kamera. Jeg tok bilder med et Leica kompaktkamera, med en største brennvidde på 90mm. Det er lite for å ta gode dyrebilder, men så tett på som vi kom, fikk vi likevel noen blinkskudd. Minimum 150mm er anbefalt for de helt gode dyrebildene.Vi reiste med Wild Tracks, som er en kaffedistributør og et safariselskap. De drives av den norske ildsjelen Beate, som vil gjøre alt for at du får en god tur. Kan trygt anbefales! Se deres engelske side for å bli inspirert til utrolige eventyr i Tanzania. Send gjerne en mail til Beate (på Norsk), for å få tips til opplegg av tur.

Pin It on Pinterest