I dag fyller Bhumibol Adulyadej 87 år! Kanskje bedre kjent som Rama IX av Thailand eller den Thailandske Kongen, og en myteomspunnet mann på mange områder.

Du trodde kanskje vi var glade i kongen vår hjemme i Norge? Vi er ikke i nærheten av hvor glade Thaiene er i sin konge! I Thailand har kongen nesten gudommelig status, og selv om det kan virke rart for oss utenforstående, er det mange gode grunner til det...

Siden han overtok tronen i 1946, har Rama IX ledet Thailand fra å være et land av den tredje verden inn i det moderne og fremgangsrike asiatiske landet det er i dag. Som en av 'folket' Har Rama IX alltid vært ute blant bøndene, satt seg inn i enkeltskjebner og virkelig gjort en innsats for både levestandard og velferd for sitt folk. Thailands Konge har alltid vært en ydmyk tjener for sitt land der andre statsledere korrumperer og gjør det som gavner dem selv best.

Naturligvis har folket elsket han for dette, og ved hjelp av en liten dæsj propaganda har Kong Rama IX vokst til å bli en gudeskikkelse i Thailand. Det er umulig å unngå å legge merke til de enorme bildene og bannerne med bilde av Kongen som henger over alt i Thailand. Reiser du til litt mer rurale strøk vil du oppleve den daglige Kongesangen som kommer på over høyttalere 2 ganger i døgnet, der alle må slippe alt de har i hendene og stå oppreist og stille til sangen er over. Det samme når du går på kino i Thailand. En turist ble faktisk arrestert nylig for å ikke reise seg opp da kongesangen spilte før filmen begynte! Faktisk er det forbudt å si eller gjøre noe som kan virke nedlatende om Kongen, så de aller fleste unngår å si noe som helst...

I dag er det ikke bare bursdag, det er også farsdag i Thailand! De siste ukene er gatene her i Koh Tao blitt kostet, vasket, ryddet og pyntet med gule og thailandske flagg. Dette er en offentlig helligdag, og skoler og kontorer er stengt slik at alle kan delta på feiringen. I Bangkok råder det kaos i hele byen i dagene frem mot bursdagen, og hele det Thailandske folk deltar i denne massive folkefesten! En flott og spennende dag for en flott mann! Er du i Thailand den 5. november må du passe på å ikke gå glipp av denne feiringen, med gulkledde glade mennesker, dans og moro hele dagen! En spesiell dag på mange måter! - og alle Thaiene elsker jo en god fest!

 

Gratulerer med dagen Kong Rama IX!

Pin It on Pinterest