Vi hadde hørt at det fantes et Tsunami museum like utenfor Hikkaduwa. Vi visste jo at Sri Lanka også hadde blitt truffet av bølgene på denne grusomme 2. juledag i 2004, men at også vestkysten var blitt offer for naturens ødeleggelser var over vår fatteevne. Vi måtte besøke dette museet og finne ut hva som skjedde!

Tsunamimuseet ligger like nord for Hikkaduwa, ikke langt fra Hikkaduwa Sea Turtle Hatchery. Det er godt skiltet, men når du kommer dit vil du nok bli overrasket. For dette er ikke et museum slik vi er vant med, men to små brakkehus fylt av bilder fra tsunamiens herjinger i området.

Bilder henger over alt, ispedd barnetegninger og tekst, sitater og fakta. Bildene er gamle og solbleket, og det lille huset som rommer dem knapt mer enn en rønne. Først ble vi overrasket, men denne spesielle settingen bidrar til å sette stemningen. Gjøre deg klar for hva du kommer til å se. Med en gang vi begynte å gå rundt og se på bildene, gikk det opp for oss hvor enorme ødeleggelsene var akkurat her. Togskinner revet opp fra bakken, hus i ruiner, menneskelik som ikke ble funnet før mange måneder etterpå. Klokker stoppet på tidspunktet bølgen traff, og personlige eiendeler gjenglemt, forlatt, eierløse.

tsunami museum Hikkaduwa Sri Lanka

Det mest oppsiktsvekkende var at nesten alt vi så og hørte om dagen bølgen traff og i tiden etter, var Thailand. Vi hadde en oppfatning av at Thailand ble hardest rammet utenom Indonesia. Det er laget en storfilm om da bølgen traff i Koh Lanta, og landet fikk enormt mye internasjonal hjelp og støtte. Selvfølgelig. Det var jo her alle var - Solbadere fra alle verdens hjørner lå på stranda et sted langs vestkysten av Thailand og fikk livene sine brått ødelagt da bølgene traff. 11.000 mennesker mistet livet i Thailand denne grusomme dagen!

Men nesten 40.000 mennesker mistet livet da bølgene traff Sri Lanka...

Det må ha vært en så grusom hendelse, en så forferdelig dag for hele landet. Nesten 90% av kysten av Sri Lanka ble truffet av en serie med to bølger, den andre verre enn den første. Da de fleste trodde faren var over etter den første bølgen, kom en 15 meter høy bølge og skylte inn over kysten. Når man går gjennom museet, ser alle bildene, tegningene og ordene som er skrevet, er det utrolig hvordan dette landet har klart å komme over denne forferdelige dagen. Og at de bare 4 år etter måtte kjempe seg gjennom en borgerkrig som kostet 20.000 mennesker livet, enorm skade på infrastruktur, historiske bygg og ikke minst livet til millioner av mennesker. Likevel er Sri Lankere de hyggeligste og gladeste menneskene på denne planeten!!

Dette museet er verdt et besøk for å forstå de skadene tsunamien påførte dette vakre landet, og samtidig følge på kroppen hvor godt dette fantastiske folket har reist seg opp fra asken! Det kan være en tung og trist opplevelse, men likevel veldig viktig! Museet er gratis å besøke, men det er lov å legge igjen en donasjon før du drar.

Pin It on Pinterest